Våren 2020, midt i utbruddet av en pandemi, fikk vi et løsningsorientert Lerøy Midt med på å gjøre et prosjekt utenom det vanlige. Sjekk her for å få en smakebit på YouTube!
Hva gjør du med planer for å arbeide med økt samhold, motivasjon og fellesskap når en pandemi slår til og sørger for at sosial distanse blir den nye normalene. Når du må innføre rutiner for å IKKE møtes? Sånn var det i Lerøy Midt. Frusterende, men planer ble lagt litt til side, det ble tenkt nytt, og resultatet: å lage en musikkvideo sammen! Utrolig gøy, kjempebra video, men ikke minst: Det virket!
Beslutningen ble tatt i midten av mai (2020), og deretter gikk det i rekordfart: I 6-7 uker var flere hundre i sving med å danse, ta bilder, filme, synge, rappe, spille og …. Fra hjemmekontor, i grupper med avstandsregler og antibac, lavterskelinnspillinger på mobiltelefon. Entusiasmen og kreativiteten har vært helt utrolig, og ikke nok med det: Resultatet, Et hav for oss, har blitt knallbra! (teksten fortsetter under…)
Medvirkende: Medarbeidere i Lerøy Midt
Bass, trommer og piano: Bjørn-Christian Svarstad
Innspillingsledelse: Frede Jakhelln, Effecto Rådgivere AS
Fiskedans: Camilla Brobakken Ræstad
Tekst, musikk, video, produksjon: Stein Ræstad, Effecto Rådgivere AS
"Et hav for oss" - tekst
Et hav for oss
Tekst: Stein Ræstad
Vi mestre hav
Digge fisk! Digge fisken te Lerøy!
——-
Når ein ny dag reinn,
– og sola glitre i ei bølge som bryt
Når ein ny dag reinn
– og regne piske over sjøen som går kvit
Da e det godt å væra te
– å kjeinn på at du leve
Da e det godt å væra med
– på å få ei fremtid te å skje
Ser på fisken som skjær
– gjennom vannet som ein nykvessa kniv
Ser på fisken som et
– mens dein lage eit yrandes liv
Snart e dokk klar for hovedrolla
– i ein Salade norvégienne
Snart ska dokk vis ka vi e god for
– i New York, i Singapore og Rennes
——-
Vi snakke ungsau, vi snakke gammelgubba
det e nån kvinnfolk,
og det en nån med hubba bubba
(Vi) snakke fisk
– vi snakke fiskedisk
nigiri-maki-røyka-rå-på-is-og-lekkert-vakuumpakka
laks – det e´kke griseflaks
delikatessediskens-konga-det-e-steike-bra-jobba!
verden calling – vi kan gjørra dem frisk
gastronomisk-sabla-bra-ernæringsøkonomisk
(Midt i blinken) for mæ –
(midt i blinken) for dæ –
(midt i blinken) for aill som tenke på ka dem har i sæ
Vi mestre hav, vi mestre sjø og fjord
Det e sånn dem vi hør te har satt spor
Vi kike ut – skal ut på kvert eit bord
Vårres framtid ligg i havet her i nord
———————
Nån kainn nåkka – nån har nån ainner painna
Vi snakke dialekta, paragrafa, algebra og sammen e vi
Lerøy – Vi passe på
Fra settefiskanlegg te store mæra dem kain voks i
Eit fiskeliv – fra rogn te sushi
Vi dulle med dæ, sulle, passe biomassen din
(Vi) snakke Lerøy – ei makaløs maskin
som skape liv i fjord og vik, fra Singapore til Hestvika
[(Sable viktig) for mæ –
(Sable viktig) for dæ –
(Sable viktig) for aill som tenke på ka dem har i sæ
——————
_Ei dame i Paris (Digge fisk!)
_Ein dude i San Fransisco (Digge fisk!)
_Ein dresskaill i Shanghai (Digge fisk)
Digge fisken te Lerøy – te Lerøy-
Det e dem som tenke på ka dem har i sæ
———————
Vi mestre hav, vi mestre sjø og fjord
Det e sånn dem vi hør te har satt spor
Vi kike ut – skal ut på kvert eit bord
|: Vårres framtid ligg i havet her i nord 😐
Det handlet om å få bort barrierer
Vi spilte ikke inn musikkvideo for å havne på VG-lista, eller bare for at noen skulle få ha det litt gøy. For Lerøy handler det om å bli bedre på å produsere laks. MEN det blir man ikke bedre på ved å jobbe hver for seg! Gjennom de siste årene har Lerøy Midt vokst betydelig, også gjennom oppkjøp. Fellesskap og godt arbeidsmiljø komme ikke av seg selv. Det må jobbes med. Ikke minst når nesten 700 medarbeidere befinner seg på flere titalls lokasjoner over en hel landsdel.
Så selv om det å lage en musikkvideo høres litt ut som litt galskap, så handlet det om å bli bedre sammen, bygge bedriftskultur og å få bort barrierer:
- barrierene som hindrer en god og åpen dialog mellom folk, også om det som er vanskelig
- barrierene som hindrer folk i å se mulighetene både i seg selv og i de de jobber sammen med
- eller de barrierene som er mellom de som jobber i Lerøy og de omgivelsene de er en del av. Barrierer som blant annet skaper et omdømme som den Cowboy-næringen oppdrett kanskje var, og ikke den næringen som det faktisk har blitt: Ei næring som er klart viktigst for utviklingen av kystnorge, som er Norges nest største og mest framtidsrettede eksportnæring og som har potensiale i seg til å være av de mest bærekraftige måtene å produsere protein på i en verden som skriker etter økt matproduksjon.
Kort sagt: Barrierer som er til hinder for å lykkes.
Positiv energi gir endringskapasitet
For å utvikle seg, må man evne å endre seg. I dagens annerledesverden har arbeidet med musikkvideoen hjulpet oss til å røske litt opp og komme bak det skallet folk omgir seg med i hverdagen, vi har skapt relasjoner på tvers av tradisjonelle linjer og skiller, folk har bydd på seg selv og sprengt grenser, og ikke minst har vi skapt historier å snakke om. Et slikt prosjekt spiller på litt andre strenger enn det man er vant til.
Utrolig gøy å jobbe med, og det blir spennende å se hvordan vi kan dra dette videre. At det blir snakket om er det i alle fall ingen tvil om: 3000 visninger av videoen så langt, selv om den bare ligger på en «lukket» YouTube-kanal. Ikke verst! Det er mange måter å bygge bedriftskultur på.
(PS: Den er ikke mer lukket enn at du får tilgang ved å klikke i vinduet over)
Lakseoppdrett - et kinderegg
- Bygger livskraftige kystsamfunn
- Setter spor i verden
- Bidrar til økt sunnhet og bærekraft
Verdens nest største lakseprodusent
Norske lakseprodusenter var ikke bare pionerer i å få verden til å bruke laks på sushi, men har siden starten av 70-tallet vokst til å bli en av norges viktigste næringer, en drivkraft for livskraftige kystsamfunn og av de med størst potensial for bærekraftig produksjon av sunn proteinholdig mat.
Siste kommentarer