Vinteren 2019/2020 fikk vi gleden av å jobbe med Lerøy Midt sin verkstedgjeng på Rensvikholmen ved Kristiansund.

Årlig investerer Lerøy Midt mangfoldige millioner kroner i båter og annet utstyr, og verkstedgjengen er en viktig brikke i å sørge for at levetiden på utstyret blir så langt som mulig. Ikke minst må båter og annet utstyr fungere når det skal. En lakseprodusent har krevende operasjoner med store konsekvenser dersom de stopper opp, feks på grunn av feil eller mangler ved utstyret.

Det er mange uforutsigbare faktorer å ta hensyn til: Vær og natur, algevekst og luseangrep er en del av hverdagen. Det å minimere risiko gjennom de faktorene de har kontroll på blir viktig for den samlete produktiviteten. Det inkluderer ikke minst godt preventivt vedlikehold og effektive reparasjoner. 

Bygge team og relasjoner

Verkstedgjengen kan imidlertid ikke ta vare på utstyret alene. Vi i Effecto fikk tilrettelegge en teamutvikling hvor agendaen omfattet både samspillet internt på verkstedet og mellom verkstedet og internkundene deres, driftslederne på havbrukene. Det ble en inspirerende opplevelse! Med ekte interesse fra alle parter om å forstå hverandres hverdag ble det konstruktive diskusjoner om måter å jobbe bedre og smartere sammen på. En flott gjeng å bli kjent med! 

Historien om Lerias – hverdagen sett fra en båt

En nøkkel i å utvikle godt samspill mellom folk, er å skape et felles utgangspunkt. I Effecto har vi erfart at det å ta litt annerledes og uventede vinklinger ofte bidrar til gode diskusjoner. Denne gangen ble det den oppdiktede båten Lerias som fikk jobben med å fortelle fra sin hverdag; hva han så, hva han hørte og hva han opplevde på verkstedet og ute på havbrukene.

Litt historiefortelling, litt humring og den lette stemningen som skal til for å få praten og de gode diskusjonene i gang. For oss i Effecto er skrivingen av en slik historie en av de metodene vi bruker for å komme under huden på en virksomhet og de problemstillingene vi skal jobbe med. Det gjør oss i stand til å lage et opplegg som treffer der det skal treffe. 

Verdens nest største lakseprodusent

Norske lakseprodusenter var ikke bare pionerer i å få verden til å bruke laks på sushi, men har siden starten av 70-tallet vokst til å bli en av norges viktigste næringer, en drivkraft for livskraftige kystsamfunn og av de med størst potensial for bærekraftig produksjon av sunn proteinholdig mat.